top of page

Торгівля людьми - ганебне явище сучасності

4 грудня 2018 року в рамках щорічної акції "16 днів проти насильтсва", відповідно до річного плану Психологічної служби КЗ "Харківський санаторний навчально-виховний комплекс №1" Харківської обласної ради було проведено заняття з елементами тренінгу для педагогічних працівників закладу "Торгівля людьми - ганебне явище суспільтва".

Складна економічна ситуація в Україні, високий рівень безробіття, недосконалість законодавства та правова необізнаність громадян є основними умовами, що сприяють явищу торгівлі людьми. Прагнучи кращої долі та, на перший погляд, легкого і значного заробітку, люди їдуть за кордон. Злочинці, що займаються торгівлею людьми, щороку використовують сотні таких шукачів.

Негативний вплив від торгівлі людьми простежується у різних сферах життєдіяльності суспільства: сприяє формуванню моральної деградації та відчуженості особистості, втрати родинних зв’язків, руйнуванню суспільної моралі, небезпечному "звиканню" громадської свідомості до негативного явища, зростанню агресивності та жорстокості. Торгівля жінками сприяє зменшенню генофонду нації.

Щодо причин та умов, що обумовлюють вчинення торгівлі людьми, слід назвати наступні:

- низький рівень матеріального забезпечення;

- високий рівень безробіття;

- організована злочинність;

- збройні конфлікти на території України;

- відкриття кордонів, спрощення можливості для подорожі;

-невідповідність міжнародної нормативно-правової бази щодо запобігання торгівлі людьми та захисту потерпілих осіб реальним умовам, брак механізмів реалізації законів;

- низький рівень життя більшої частини населення, насамперед молоді;

- розпад сімей;

- наявність насильства у сім’ї;

- погана обізнаність українських громадян щодо можливостей працевлаштування та перебування за кордоном та їх наслідки.

Наявність такої кількості різноманітних причин черговий раз свідчить про актуальність даної проблеми для українського суспільства та про необхідність дієвих засобів для бородьби з нею.

Первинна соціальна робота має інформаційний характер, оскільки спрямована на формування в особистості неприйняття явища та категоричну відмову від маніпуляцій. Її завданями є: вдосконалення тих конструктивних стратегій поведінки, життєвих умінь і навичок, які молода людина вже має, але не знає, як їх застосовувати у незнайомій ситуації, яка може призвести до торгівлі людьми; навчання розпізнаванню таких ситуацій і керування ними; розвиток внутрішнього контролю власної поведінки, формування правосвідомості.

Підсумовуючи, зазначу, що торгівля людьми є тим видом злочинності, що потребує насамперед профілактики. Адже саме при вчиненні цих злочинів людський фактор у сенсі довірливості, наївності, несвідомості та необізнаності відіграє вирішальну роль під час вибору жертви.

bottom of page