top of page

Дослідження міжособистісних стосунків дітей старшого дошкільного віку

Однолітки відіграють особливу роль в житті дитини у дошкільному віці, коли інтерес до спілкування з ними підвищується як наслідок зростання природної потреби у контактах з рівноправним партнером, закладаються основи вміння взаємодіяти в соціумі. Оскільки дитина ще тільки вступає у світ взаємин з однолітками, то закономірно у неї можуть виникнути пов’язані з цим труднощі: від незначних конфліктних ситуацій до психологічної ізоляції від дитячої групи, що може надалі тягнути за собою небажані наслідки для повноцінного розвитку всієї особистості.

З метою дослідження міжособистісних взамин дітей у старшій групі закладу було проведено соціометричне дослідження. Для отримання об’єктивних даних у дослідженні використовувалися різні методики: діагологічна методика, соціометрія, інтерв’ювання.

Дані, одержані в проведеному дослідженні дозволяють нам визначити статус дитини в дитячому колективі, а також надати своєчасні рекомендації вихователям та батькам вихованців для покращення мікроклімату в групі, згуртування дитячого колективу, формування навичок спілкування у дітей.

Результати дослідження надаються батькам при безпосередньому зверненні до соціального педагога.



bottom of page